Sunday, December 16, 2012

Graduate On Time (GOT)


Graduate on Time! ^^,

Sampaikanlah walau sepotong ayat.  Baiklah, sebelum bermula, sedikit perkongsian bagi mendekatkan diri kita kepada ALLAH Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Masih bermain di minda video yang saya tonton berkaitan perkongsian artis tempatan yang terkenal dengan bakatnya dan daya kreatif yang sangat tinggi, Afdlin Shauki…berkaitan pengalaman beliau sewaktu di Gaza. Sangat kagum dengan semangat beliau dan juga rakan2 Aqsa Sharif. Berbekalkan semangat yang jitu, juga hidayah yang maha hebat dari ALLAH…mereka sanggup mengorban masa dan tenaga untuk membantu saudara mara kita di Gaza. Dan yang paling hebat, mereka tahu bahawa perginya mereka ke sana, tiada janji bahawa mereka akan pulang ke tanah air dengan nyawa masih di kandung badan..mungkin hanya jasad sahaja yang pulang. Semoga ALLAH memberikan mereka kekuatan untuk terus memperjuangkan Islam. ..begitu juga kepada setiap yang membaca, dan juga diri saya sendri. Hakikat yang kita kena terima, we should be thankful to our brothers and sisters di Palestine atas usaha mereka mempertahankan RUMAH KITA di Palestine itu.  Ternyata kemenangan mereka kali ini bukan sembarangan, kerana terlalu banyak keajaiban yang berlaku sewaktu pertempuran tempoh hari. Ternyata juga, tentera ALLAH bersama mereka. SubhanALLAH…

Baiklah…berbalik kepada topik yang ingin saya kongsi pada entri kali ini…Graduate on Time (GOT). Isnin dan Selasa lepas (10 – 11/12/2012), saya dan rakan2 (staff cuti belajar UTM) telah menghadiri dua sesi berasingan yang disampaikan oleh delegasi khas dari UTM Malaysia (Datuk Prof Zaini Ujang, Prof Rose Alinda, Prof Ismail, Prof Nordin etc). Bertempat di Education Malaysia di London. Alhamdulillah, sepanjang bengkel, tiada sedikit pun yang saya rasa tidak membawa manfaat kepada peserta, mahupun penyampai.

Terdapat beberapa aspek yang ditekankan dalam usaha mencapai target untuk graduasi dalam masa yang ditetapkan:

  1. Penyelia/ Supervisor.
    1. Banyak2 elemen, penyelia antara yang terpenting dalam menentukan kejayaan seseorang pelajar itu. Hubungan antara pelajar dan penyelia adalah sangat penting untuk dipelihara dan juga terus dipulihara. Baiklah, saya ingin memberikan 2 contoh. Semasa dalam proses assessment yang mana pelajar diminta untuk membuat pembentangan berkaitan perkembangan penyelidikan, terdapat seorang pelajar ini yang mana projek beliau sangat2 cemerlang. Komen yang diberikan oleh penyelia beliau sepanjang tempoh pengajian adalah sangat2 positif. Respi beliau, keep the interest going amongst student and supervisor. Beliau kerap memaklumkan perkembangan penyelidikan kepada penyelia sama ada melalui email mahupun perjumpaan yang kerap (optimally). Supervisor juga terdorong utk terus menyelia beliau. So, senang crita…chemistry mereka tidak pernah pudar. Maka terhasillah research yg sangat2 exciting and excellent (they even dare to publish in Journal of Nature! =D). Slain itu, saya juga prasan..dari segi pemakaian..pergaulan..akhlak beliau…solat dll, beliau juga sangat jaga. Tahniah dan tahniah…no wonder she’s so excellent..hubungan dengan ALLAH beliau jaga, hubungan beliau sesame manusia terus terpelihara (horizontal and vertical relationships). So kepada yang membaca, beringat2lah ya. =D
    2. Satu lagi kisah, saya x kenal sangat kawan yang lagi sorang ini..tapi saya yakin, beliau kini memang ade masalah dengan svisor beliau. Nak dijadikan cerita, svisor beliau mcm hilang minat dengan topic penyelidikan yang dijalankan. Mmg sangat horror. N she found that benda ni dah tak leyh nk diselamatkan lagi..maka panel2 dari UTM menasihatkan beliau untuk pulang ke Malaysia dan sambung pengajian di UTM. Dia yang saya kenal dulu mmg sangat cemerlang. Namun, ALLAH maha mengetahui..kita doakan dia Berjaya dalam usahanya mendapatkan PhD..dan sterusnye bertemu dengan hikmah dalam setiap percaturan ALLAH (ini yang jauh lebih penting dari hanya segulung ijazah).
    3. So again, please jaga hubungan ini. Anggap mereka sbgi cikgu dan sifu kita. Hormati mereka, dan sayangi mereka. Kalau kami di UK, dan kebetulan kini sudah hampir dengan sambutan Hari Natal, rajin2 la spend skit duit untuk beli Christmas card, then bagilah kat svisor, or sesiapa sahaja yang pernah banyak membantu kita (technician etc). Namun, harus diingatkan, jangan sampai diri kita diperhambakan. Jaga maruah n jaga martabat kita sbg manusia dan pelajar. Banyakkan minta bantuan dan petunjuk dari ALLAH..doa banyak2 smg svisor kita terus dalam redha ALLAH. Mana tahu, dengan kuasa ALLAH..and atas usaha kita yang berusaha menunjukkan hasil kerja dan akhlak yang baik, terbuka hati svisor kita yang bukan Islam untuk kembali kepada fitrah (Islam). Wallahu’alam. Ini juga salah satu bentuk dakwah. Doakan saya semoga kekal dalam jalan ini ya =D.


  1. Sikap
    1. Sikap ni memang, sesiapa sahaja pasti pernah berhadapan dengan sikap yang negative, yang mana tidak langsung menjadi punca penyumbang kepada kejayaan. Malas, suka buat keja last minute, buat keja ikut mood, buat asal siap dll..antara sikap yang sangat common. Tapi tulah, kalau kita fikir balik punca sebnar masalah sikap yang saya sebutkan ini…agak2 ape ya yang common? I found that punca utama dalam kes ini adalah tidak bijak dalam pengurusan masa. Saya nk cuba letak fakta kes ini dalam konteks yang sedikit berlainan. Baiklah, saya yakin pembaca semua sangat familiar dengan surah al-Asr..iaitu berkaitan masa. Berikut adalah maksud ayat:
“Demi masa, sesungguhnya MANUSIA itu dalam KERUGIAN. Kecuali orang2 yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan2 dengan sabar.”

So, kalau kita aware betapa pentingnya masa itu..iALLAH kita pasti selamat daripada belenggu sikap yang merosakkan. Sbg contoh, kepada sesiapa yang suka buat keja last minute! Ini pesan saya, kita ni tau ke bila kita punye ‘last minute’? Yakin ke kita umur kita ni sampai ke detik dan masa deadline yang ditetapkan? Pasti tidak bukan! Kta tidak akan tahu deadline kita. In fact, our deadline is really our DEADline! But since kita tahu yang deadline kita boleh tiba at anytime…pasti kita tidak akan mampu untuk menangguhkan lagi kerja kita. Kerja (ibadat = bekalan selepas mati)…so pegang formula ni. Cuba gunakan sebaik mungkin masa yang ada utk kumpul amal sebanyak mungkin. Ustaz Pahrol pernah berkongsi…Kita akan jadi lebih produktif dengan sentiasa mengingati MATI. Saya dengan ini, mengesyorkan kepada diri sendri..cuba tampal ayat2 nasihat ini di dinding workplace kita sebagai peringatan. InsyaALLAH..dunia kita dapat, akhirat kekal erat sebagai matlamat. Ameen. So, jagalah masa! =D





  1. Penerbitan (Publication)
    1. Yang ni teknikal skit…but still praktikal! =D. Ok, yes..publication mmg sangat2 penting bagi pelajar2 yang sedang buat research. Siapa yang ada paper, insyaALLAH dia akan selamat waktu VIVA nanti (walaupon ade je kes pelajar yang walaupun paper dah beratur but still difailkan..but this is still very minor case). So, cuba untuk publish banyak2…means..mmg kena usaha keras, kena cari originality dan impact research kita. Even sometime svisor mcm a bit reluctant, cuba juga bincang or negotiate dengan beliau untuk dptkan publication. Sebb dalam konteks nak grade on time ni..paper mmg antara senjata yang ampuh. But, bear in mind!!! Ilmu di dada pastikan melekat betul2.. Niat nk publish pon kena jaga..bukan untuk berbangga..tapi gunakan ia untuk menyebarkan ilmu yang bermanfaat. Back to ayat terakhir surah al-Asrà “berpesan2 dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran”…So sama2 jadikan paper kita sebgai medium utk berpesan2…Yakin boleh ya! (saya dpt idea nie masa tgh menulis entri ni..alhamdulillah =D).
    2. Cakap pasal paper nie..yes, UTM is progressing extremely good. Mmg saya nmpak sangat masa di UTM dulu, stdent and lecturer berlumba2 nak publish. Kalau stakat paper conference dah tak main..hehe. Skrg nk paper yg ade impact factor. Kami di UK nie..ada beza skit..sbb publication ni ikut lectrr and uni. Yg saya prasan di Oxford ni…(maybe dlm dept saya je)..dorang kalau dpt publish kat poster pun dah kira ok (maybe atas dasar nk jaga originality research dorang)… So, Datuk Zaini Ujang pesan kat kami…make sure yakinkan svsor utk benarkan kami publish. Just to ensure kami x terkejut bila balik UTM nnti..sebab ade kemungkinan student kami nanti lagi banyak paper dari kami. Huhu.. Things to ponder! =D

  1. Santapan rohani (Option yg ada sangat banyak: Baca Yasin tiap2 hari, amalan puasa sunat, solat hajat, solat dhua, tahajud, amalan almathurat, amalan baca surah al-mulk dan as-sajdah dll)
    1. Ramai yang pesan kat saya…jaga amalan kita ni. Btw, ini adalah kita punye core business.. and penyelidikan hanyalah sampingan. So, jangan sampai teralih niat dan tujuan ya. Jaga betul2 amalan ibadah khusus, dan juga ibadah umum.

Ok semua, rasanya mcm dah panjang sangat. So kepada sesiapa yang nk berkongsi lagi pengalaman..sila2kan share ya. =D Salam maju jaya untuk semua dunia akhirat .Ameen. Doakan kami di sini ya….Maaf kalau ade salah silap… =D

"Our Deadline is really Our DEADline!!! "




Mohd Nazri Bin Bajuri
Hamba dan khalifah ALLAH,
University of Oxford,
United Kingdom





Friday, November 30, 2012

New clues explaining tendon injury - Ilmu Manusia Hanya Setitik

Bismillah...

Yes, now I fall in love tendon. Enjoy reading..
Btw just nk bgtau..nampak kita mcm dah sangat maju..bangunan dok berlumba-lumba sapa paling tinggi, kereta pula berlumba sape paling laju. Tapi dalam kes nie, baru nk kenalpasti macam mana tendon berfungsi pon, manusia x lepas lagi. Sesungguhnya ilmu kita hanya setitik daripada selautan ilmu yang mana hanya ALLAH sahaja yang tahu.

Pengajaran:
- Makin banyak ilmu kita, makin dekat kita dengan Pencipta.
- Banyak lagi benda yang x di'discover' lagi. This is definitely a good news for scientist ^^,

New clues explaining tendon injury (click here..)



Monday, November 19, 2012

Hitung Nikmat, Bukan Kesukaran

Assalamualaikum wbt. dan Salam Sejahtera..

Dah berhabuk kot blog. Allahuakbar, minta maaf sangat-sangat sebab lama dah tak update. Maaf dipohon atas dasar dan rasa kebertanggujawaban untuk berkongsi hampir setiap nikmat/ujian (pengajaran) ya ALLAH telah kurniakan. Maaf sekali lagi.

Rasanya banyak sangat yang saya cuba kongsi. Namun, setiap darinya berpaksi pada satu perkara yang saya rasa hampir sama. Baiklah, bermula dengan peluang berhari raya bersama keluarga tempoh hari, kemudian saya berlepas ke Oxford, kemudian kembali semula ke Malaysia atas urusan Sri Paduka Baginda dan juga untuk melepaskan rindu bersama keluarga dan rakan2 tersyg, dan kemudian kembali semula ke Oxford, dengan mendapat perkabaran bahawa saudara saya/kita di Gaza sedang disiksa Zionis laknatuLLAH ber'sempena' Maal Hijrah. ALLAHuakbar, alangkah hebat percaturanNya.

Apa yang saya lihat, semuanya ini berlaku pasti bersebab..Tiada istilah kebetulan dalam setiap yang berlaku. Ingat, salah satu sifat2 ALLAH adalah Maha Teliti. Ini juga bermakna ALLAH maha teliti dalam setiap percaturannya. So, jom sama2 cari hikmaahnya.

Baiklah, saya cuba kupas satu persatu. Dalam konteks saya (maaf kerana agak self-oriented), peluang beraya bersama buat kali yang terakhir sebelum melanjutkan pelajaran ke Oxford ini adalah sangat2 bermakna. Dan sebagai tambahan, kenangan mengerjakan Umrah pada tahun 2011 bersama mak dan abah mempererat lagi hubungan kami anak beranak. Maka sekarang ini, bila berada di kejauhan, kenangan-kenangan manis inilah yang banyak memberi saya kekuatan untuk meneruskan perjuangan. Frankly speaking,  this is not easy for me to cope with all these things. Culture, language, studies etc memang hakikatnye sangat mencabar. Namun, syukur sangat atas percaturan ALLAH.. adalah sangat memalukan kalau saya tidak mampu menangani semua ini sedangakn ALLAH telah beri pelbagai macam nikmat, yang besar mahupun kecil. Thank you ALLAH..





Seterusnya, lepas raya, saya berangkat ke Oxford. MasyaALLAH, new venture was just started..and yes, mixed feelings..happy, worry semuanya ada. Tapi..mungkin atas berkat doa ibu ayah, adik bradik, saudara mara, pensyarah dan rakan2...hampir semua urusan dipermudahkan. Bermula dari Jb hinggalah sampai selesai urusan pendaftaran. Alhamdulillah wa syukurlillah...saya ade juga berdoa sambil bertawasul mudah2an ALLAH 'permudahkan' perjalanan ini (doa bertawasul ini adalah contoh doa para pemuda al-kahfi..selamat membuat semakan ya). Di KLIA, alhamdulillah ramai yang saya sayangi sent me off..and it was greatly appreciated. Mak abah, adik bradik, sahabat semua ada. Thanks a lot guys..smg ukhwah kekal terpelihara dan terus diperkasa. Ameen...begitu juga wishes dkt Fb n pelbagai lagi..ALLAHuakbar, makin bertambah rasa bertanggungjwab to bring smthng beneficial to the country n of couse..agama yg disayangi. Mohon doakan kami ya.




Kemudian tiba di Oxford, thanks a lot kepada rakan2 di sini yang byk sgt membantu. Dengan penuh rasa hormat..mereka yang saya maksudkan adalah;

  • Hasbullah
  • Nazurah
  • Abg Khair
  • Huzaifah
  • Raihan Musa
  • Ridza
  • Firdaus Wahab
  • Abg Yusri
  • Sharif
  • Ilham Aina
  • Dato' Dr Afifi
  • Dr Munif
  • Acad
  • Azad
  • dan semua Malaysian di Oxford.

Terima kasih banyak atas segala bantuan yg dicurahkan. Semoga terus dalam nikmat iman dan Islam. Ameen.







Setelah bebepa minggu di Oxford, syukur alhamdulillah diberitakan saya perlu pulang ke Malaysia kerana  bakal dianugrahkan Biasiswa Yang Dipertuan Agong 2012. Sangat bersyukur sebab setelah sekian lama saya berusaha untuk mendapatkan biaswa (bermula dari tahun 2009), dan setelah banyak kali permohonan ditolak..tertanya ALLAH 'simpan' sesuatu yang jauh lebih baik buat saya. Syukur alhamdulillah..ni kalau x study n menjadi khalifah betul2 nie xtau la kan. Semoga ALLAH lindungi kita. Pulang ke Malaysia, dapat bersua kembali dengan mak abah dan semua yang dirindui termasuk rakan2 di UTM, Cikgu Bahari di Sek Keb Taman Perling dll. Dapat juga berjumpa dengan Dr Dedy yang hebat minda dan akhlaknya..n semualah..hehe. Semua pasal Malaysia mmg saya rindu sgt2. Thnx ALLAH atas nikmatNya. Berkenalan dengan rakan2 baru juga satu nikmat.. Ternyata penerima2 anugrah semua baik orannya.. jauh beza dgn saya ni.huhu. Tetiba terdetik..It means that in general, kejayaan seseorang mmg sangat bergantung kepada akhlak. Baik akhlaknya, maka baiklah hasil tuaiannya. Begitu juga sebaliknya. Maka saya membuat satu konklusi ringkas, yang mana kalau kita terjumpa mana2 insan di luar sana yang jenis berlagak xtentu pasal, selamatkanlah mereka (doa, nasihat etc)..kerana ternyata mereka ini sedang menghidap penyakit hati. ALLAHuakbar, nauzaubillah...semoga dijauhkan daripada memiki sifat sebgini (pasal ego la syaitan keluar dari Syurga...a situation to ponder..). So, sama2 perbaiki akhlak, dan tambahkanlah ilmu di dada..sebab makin bijak kita, makin baik akhlak kita dengan manusia, makin kenal kita dengan pencipta, dan maka makin baik pengabdian kita denganNya. Teruskan usaha ya =D...











Seterusnya, masuk sahaja Maal Hijrah, dunia digemparkan dengan isu keganasan Israel ke atas penduduk Palestin yang nampaknya semakin menjadi-jadi. Tidak terkata apabila melihat anak2 kecil serta wanita diseksa tanpa 'rasa' kemanusiaan. Na'uzubillah. Sama kita doakan semoga Palestin merdeka suatu hari nnti. Ameen. Yang penting skrg..doakn juga semoga iman semua penduduk di sana kekal teguh..dan makin teguh..semoga mereka tidak pernah menyalahkan takdir ALLAH atas mereka.... kami di luar ini sedang menyaksikan ramai para syahidin yang 'lahir'. ALLAH semoga mereka yg terkorban dalam jihad ini dikurniakan rahmatMu ya ALLAH.ameen ya rabbal'alameeen. Tapi ini tidak bermakna kita hanya menjadi penonton sahaja, Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud, tidak sempurna iman seseorang sekiranya tidak mengasihi saudaranya sendiri seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri. Ingat ini ya. So, buatlah apa yang termampu sebaik mungkin; menderma, boikot, doa, dan kalau mampu..buatlah yang lebih baik daripada ini. Mereka sangat memerlukan bantuan kita. Satu yang juga menarik yang saya saksikan di bumi eropah ini, demonstrasi bangkangan terhadap tindakan kejam israel ini bukan sahaja disertai oleh orang Islam, orang bukan Islam juga turut meluahkan rasa tidak senang hati mereka. Cukup semangat, siap bawa sepanduk etc. Kalau di Oxford nie..tidak kurang dari tiga kali demonstrasi di buat. Pernah satu ketika, ade juga penganut Yahudi di sini cuba untuk provoke, namun ALLAH maha kuasa, dari segi jumlah sendiri nampak sangat mereka gagal meraih sokongan warga Oxford. ALLAH...sangat kagum. Semoga yang benar terus menang. Ameen.








Baiklah, rasanya mcm dah panjang sangat. Maaf skali lagi atas salah silap dalam penulisan saya. Jom sama2 teruskan perjuangan dalam hidup ini...kerana kita hidup bukan sekali...hakikatnye kita hidup dua kali, dan yang kali kedua itulah yang kekal abadi. Sama2 berusaha memperoleh redha ALLAH.Salam ukwah.. =D



Friday, August 10, 2012

My Online Sifu - Dr Zaharuddin.. Selamat Menonton =D

Selamat Menonton ya...Semoga ALLAH didik hati kita, gemar dgn majlis2 ilmu.. Ingat, janganlah lupa AMAL dan JAGA NIAT ya =D


Kemantapan Rohani antara faktor Kejayaan Seorang Ilmuan

Bismillah...

Dlm pada tengah sayu (sbb ramadhan dah nak ke penghujung), dan smgt (sebb tengok orng lain smgt nk kejar malam lailatul qadar), tetiba terlintas nk share smthg bawah label 'Tips Akademik'.

Sebelum saya bermula, just to inform yg tips2 yang saya kongsi di sini tiada yg original...bermaksud tips2 nie semua saya ambil daripada orang2 yg telah, sedang dan 'akan' berjaya.

Kebanyakan mereka yg saya kenal, esp bagi yg muslim...dorang2 nie ada emotional quotient (EQ) yg sangat mantap. Solat dorang tip top, bacaan quran dorang xyah cakap la kan. N dorang nie jenis yg suka memberi bukan menerima. Maksud saya, dorang nie suka sgt mengajar orang..tidak pernah sekali2 kedekut ilmunya. Prof Muhaya pernah kata, nk jadi pelajar yg bagus..mesti niat belajar untuk mengajar kerana ALLAH ta'ala.



Baik, saya cuba kupas sdikit faktor kejayaan mereka dgn janji2 ALLAH...yg mana dlm Islam..ilmu itu ibarat cahaya, dan cahaya hanya akan diterima dan dipancarkan hanya dari hati2 yg bersih, suci murni. Baru terasa nikmatnya ilmu itu. Berbalik kepada konteks akademik, Islam sangat2 mengajar kita...sucikanlah hati-hati kita wahai penuntut ilmu...mudah2an..ilmu yg diperoleh akan terus 'kekal' dan bermanfaat kepada pemiliknya serta kepada rakan2 di sekelilingnya. MashaALLAH.. cantik bukan. Maka!!! Lazimkanlah solat, puasa, zikir, bacaan alQuran dan sebagainya. Di bulan puasa nie...cuba mantapkan lagi EQ kita. Pimpinlah hati wahai para penuntut ilmu. Ingatlah..jangan kejar pangkat dunia, kejarlah pangkat di akhirat..kerana nikmat mempunyai pangkat yg tinggi di akhirat, tidak tertanding dengan dunia dan segala isinya. Kejar akhirat, dunia pasti kejar kita. Yakin ya! Wallahu'alam...



Baiklah...mungkin ada yg bertanya..orang bukan islam...napa boleh je berjaya.. Senang2 je dpt 4flat la.. Result gempak memanjang. Okay, back to apa maksud berjaya? Or apa maksud kejayaan sebenarnya? Cuba kita semak balik erti kejayaan. Ingatlah wahai rakan2.. kejayaan sebenar bagi semua umat manusia adalah apabila mendapat redha ALLAH, masuk syurgaNya tanpa hisab bersam2 orang yg kita kasihi. MashaALLAH. So semak balik erti kejayaan. Jangan sempitkan pengertiannya dengan sekadar pointer, harta, nama dan pangkat sebagai indikator. Please be clear dgn maksud 'kejayaan' kalau benar2 mahu berjaya.

Sama2 kita saling mengasihi, saling mengingati, dan berjemaahlah dalam mecapai kejayaan yg sebenar. Saya doakan yg terbaik utk semua. Ameen ya rabbal 'alameen.

Semoga yg di langit lebih mengenal kita daripada yg di dunia..ameen.

Sunday, August 5, 2012

VisaUK dan Sedikit Hikmahnya

Alhamdulillah...selesai sudah Jumaat lepas urusan Visa ku. Sekarang nie kene tunggu resultnye mcm mana pulak. Ya ALLAH, mohon dikurniakan kami yg terbaik. ameen. Bersykur sgt pada hari itu..mak abah n adik saya sanggup meluangkan masa mereka utk menemani saya...dlm pada lapar dan dahaga puasa. Semoga ALLAH kurniakan mereka Jannah..Ameen ya Rabb. 

Oklah, balik kepada topik.. Persediaan visa saya byk sgt dibantu oleh blog rakan2 kita nie. ALLAHuakbar, mereka sangat baik n best! sbb kongsi maklumat yg sgt2 saya perlukan.... Kepada Prof Raihan Musa, DPhil (Oxford), terima kasih byk... ini blog beliau..byk lagi yg menarik ada di sini...


Dan dalam pada saya tgh deal dgn prof raihan nie...dia suggestkan saya satu lagi blog yg sgt bagus jugak...


Semoga rahmat ALLAH sentiasa bersama mereka..ameen.

Disebabkn blog2 ni dah bgtau detailsnya (selain universiti tu sendiri ada info masing2)..so saya x perlu ulang ya.hehe. Yg bezanya dgn saya adalah:
1. Saya buat bank draft guna CIMB Bank, n amountnye pon berbeza..RM1416,00. 
2. Masa buat biomatric..tangan saya ( i mean jari2 saya)..sangat susah ditrace..last2..orang tu givup..ambil je mana yg terbaik...
3. Ha..ni link untuk buat appontment; https://www.vfs.firm.in/my-apptsystem/appscheduling/appwelcome.aspx. Make sure buat dulu appointment..sbb dorang punya security agak strict.. Tapi saya dpt yg less strict...sbb rakan2 di dalam pelik macam mana HP saya boleh dibawa masuk. Ada yg HP pon terpaksa diletakkan di luar. So, kepada yg simpan details dlm HP..dinasihatkan..buat hardcopy k. =D
4. Alhamdulillah, dpt berkenalan dgn kawan baru. So, kepada yg membaca nie, murah2kan senyuman, dan jadilah orang yg peramah ya. Kita ikut Nabi kita..s.a.w. =D. (Amirul dan Azhar, dua kawan baru saya yg sgt peramah...terima kasih atas ukhwah yg terjalin)

Kami buat visa UK di wisma MCA (VFS Sdn. Bhd.), sangat dekat dengan KLCC. Dia agen..ini detailsnya:

Antara hikmah yg saya dpt sewaktu proses buat Visa nie:

1. Walau macam mana keadaan kita..susah senang..mak abah n family mmg slalu ada di sisi. Syukur sgt..maka, in return..buatlah yg terbaik utk mereka juga ya. (sekarang nie ramai yg lebih mengutamakan kawan daripada keluarga..tak boleh mcm tu k =D )

2. Buat VISA di bulan ramadhan..ALLAH, dari sudut pandangan akal biasa..nmpak mcm..kene banyk sabar.. Actually, mmg sgt betul..sbb byk urusan yg perlu dilaksanakan. Namun, beringatlah akan betapa byknya limpahan rahmat ALLAH dlm bulan ini. Maka cuba sebaik mungkin, reset minda...jadikan urusan ini sebagai ibadah... Jaga niat jaga syariat. InsyaALLAH. Ramai yang saya jumpa buat visa dalam bulan ini. MashaALLAH. Doa saya agar ALLAH terima amal ibadah kami ini. Maka, bersyukurlah..=D (Jauh beza pengorbanan kami ini jika nk dibandingkan dengan tentera2 Islam dlm perang Badar, yg mana juga jatuh pada bulan Ramadhan). Bersyukur lebih baik dari Bersabar (Bersyukur > Bersabar)

3. Urusan Visa juga mengajar erti bertawakal...hehe. Kene tunggu beberapa minggu baru dpt tahu result. Maka, bertawakallah..Sangka baik dgn ALLAH..doa dan terus berdoa. Ini senjata kita. 

Maaf sangat2...topik saya x sehebat blog2 yg dikongsi oleh rakan2 kita tadi. Namun, harap sangat agar sdikit perkongsian ini dapat memberi hikmat dalam kehidupan kita.. Ingat! ALLAH MAHA PENGASIH, MAHA PENYAYANG!..indeed. Pegang ni ya =D.

Monday, July 30, 2012

Ramadhanku, dan Persediaan Cuti Belajarku

Dengan nama ALLAH yg maha pemurah lagi maha penyayang (teringat tazkirah Dr Dedy yg sangat menyentuh rohani waktu Zohor tadi...Doa kami untuk Dr Semoga bahagia dunia akhirat..ameen)

Dalam pada kita masing sedang2 sibuk dengan ibadah puasa dan ibadah2 lain dalam bulan yg PENUH BARAKAH ini...saya telah diberi 'tugas' tambahan untuk turut sama membuat persedian untuk cuti belajar. Sebenarnya ada terasa letih, namun prasangka baik harus sentiasa kupanjatkan kepada Pencipta kita atas setiap 'training' yg diberikan.Alhamdulillah wa syukurlillah...

Urusan passport, CAS number, Visa, advance payment utk college...dan banyak lagilah..terus mewarnai ramadhanku kali ini. At the same time, ibadah2 lain yg menjadi sunnah dan sunat kene buat juga. Doakan ya smoga terus istiqamah. Doa saya juga untuk anda yg membaca. Sronok pon ada sebnarnya. Allah bagi kita pelbagai mcm training...so just accept it positively. Jgn pernah putus asa dengan rahmat ALLAH wahai diri. =D

Ok baiklah, untuk sedikit maklumat..saya telah terpilih utk menjadi student di bawah Somerville college di Oxford nanti. Actually masa mula2 dpt tau, mcm kurang best sbb saya sgt suka dgn kolej yg jauh lebih klasik..hehe..tapi..as usual, kene THINK POSITIVE..redha dgn setiap ketentuan. Kolej nie asalnye kolej perempuan, lately baru bukak utk lelaki. For more info, feel free to visit the webpage: http://www.some.ox.ac.uk/

Dan ini ada sedikit video berkaitan kolej ini..boleh tahan cantik..subhanallah =D


Dan yg kt bawah ni program yg bakal saya sertai, Centre for Doctoral Training (CDT) in Healthcare Innovation. Mohon sangat doa rakan2 agar ALLAH beri kekuatan kepada kami para penuntut ilmu. Doakan ya =D



Untuk pengetahuan, untuk setiap student antarabangsa, yuran pendahuluan adalah wajib. Tapi bagi yg ada tajaan biasiswa, pengecualian diberikan. Tapi beberapa yuran tambahan utk tempahan kolej kediaman dan sebagainya adalah perlu. Dan untuk pengetahuan, saya dalam proses mohon dari pihak KPT untuk menyediakan bayaran tersebut (dekat 800GBP gak..mana nk cekau nie..hehe). Mohon doakan ya.

Oklah, masa dah time..mudah2 mujahadah nk bangun awal esok pagi sebelum sahur terlaksana. Last time pergi dekat Harris Jusco Tebrau ada terbaca satu buku, antara isi yg saya ingat..orang yg solat malam ada ciri2 ahli syurga. ALLAHukbar....sama2 terus bermujahadah ya. =D

Sunday, July 22, 2012

Abdul Basit Abdul Rahman - Sinar al-Quran di Bulan Ramadhan 1 - Tanyalah...



Syukur alhamdulillah diberi kesempatan oleh ALLAH swt menikmati pelbagai ganjaranNya di bulan Ramadhan yg penuh dgn barakah. Dan mungkin ramadhan kali ini adalah yg terakhir buatku sebelum menyambung pengajian di perantau.sob3...xpe2, demi agama yg tersayang...sanggup ku berkorban segala keselesaan yang ada di tanah air.insyaALLAH..

Baiklah semoga video yg saya share nie sedikit sebanyak membantu kita menempuh Ramadhan dengan lebih bermanfaat. Semoga kita tergolong dalam golongan orang2 yg beruntung (orang2 berTAQWA)..yg mana dalam alQuran, ALLAH swt berfirman dalam surah alBaqarah ayat 183:

" O you who believe! fasting is prescribed for you, as it was prescribed for those before you, so that you may guard (against evil)"

Dan mudah2an jugak puasa dan bacaan alQuran kita dpt memberi kita syafaat di akhirat kelak..ameen. Maafkan saya sekiranya ada salah silap ya. Have a blessed Ramadhan untuk semua. ameen.. =D

(p/s: doakan semoga Dr Abdul Basits, penceramah kita tergolong dalam orang2 yg dikurniakan syurga ALLAH swt tanpa hisab bersama2 orang yg beliau sayangi..ameen)

Monday, July 16, 2012

Haji Muda =D

Pasti menjadi cita-cita semua umat Islam untuk pergi menunaikan haji dan umrah. Saya suka melawat blog Dr Ridzwan (http://ridzwan-bakar.blogspot.com/). Blog dan juga buku beliau banyak mengandungi kisah dan info yg pasti bermanfaat untuk bakal2 haji...Sangat kagum dengan penulis blog ini. Alhamdulillah wa syukurlillah..ALLAH kurniakan kita insan berhati mulia seperti beliau. Semoga kasih dan rahmat ALLAH sentiasa bersama beliau sekeluarga. Ameen. Tidak juga blog mentor beliau. Prof Kamil Ibrahim yang mana hasil tulisan beliau menjadi tatapan saya tatkala kerinduan kepada Tanah Suci Mekah dan Madinah. (http://muhdkamil.org/blog/). Kagum dengan mereka, menyebabkan saya lebih kagum dengan Pencipta mereka/kita. MasyaALLAH. Doa kami semoga insan2 ini mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat..tanpa hisab...bersama-sama orang tersayang. Ameen.



Abah (mak dan adik bradik yang lain)...walau pasti kita berpisah di dunia, semoga diriku ini dapat bersama kalian di Syurga nnti. Ameen...



Mak Abah tersayang..semoga satu hari nanti kita dapat lagi ke sana untuk menunaikan Haji. Ameen.





Sunday, July 8, 2012

The good thing about 'I wanna QUIT!!!' =D

Segala puji bagi ALLAH tuhan sekalian alam dan selawat serta salam atas Nabi Muhammad s.a.w (sgt rindu kat baginda...kenangan di masjid nabawi masih segar di ingatan T_T).

Syukur awal pagi nie ditakdirkan ALLAH untuk bangun awal. Agak segan nk mengaku..tapi xpelah demi nk dijadikan pengajaran...saya kongsi skit. Sbnrnya saya dalam proses nk melazimkan solat tahajud (qiamullail) esp sempena Ramadhan yg bakal tiba x lama lagi. Masa saya taip entri nie..sbnrnya saya x solat lagi. To be honest..saya tgh LAWAN NGANTUK nie. So tetiba terpk nk tulis blog dulu b4 start solat. Smoga ini juga menjadi salah satu cabang ibadah saya di pagi yg indah ini ya. Ameen.

Baiklah, untuk entri kali ini..saya sangat2 nk berkongsi satu kisah yg menarik yg byk sangat memberi pengajran dalam hidup saya. Berlaku ketika saya sedang bertukus lumus nk siapkan master study. Ianya berkisarkan tntang ' nk quit' or 'nk berhenti' or else la kan. Ha, nk dijadikan cerita, saya boleh pulak masa tgh writing thesis master (means dah dekat nak abes la kan my study tu)...saya baru terperasan yang saya ada buat satu kesilapan yg sangat besar dengan kajian saya...yg mana kalau nk diikutkan, mmg kene start prosesnya dari awal. Saya baru terperasan yg CT images yg saya amek untuk wrist region tu were actually scanned on the wrist at the extended and deviated (ulnar) position. Fuh....masa tu dah gelabah...abeslah aku.. mcm mana nak proceed nie..walhal untuk buat comparison dgn study yg lain, my subject should be scanned at the neutral position. Allahuakbar...masa tu ALLAH saja yg tahu. 3 hari jugak saya amek masa utk fikir cara y terbaik nk selesaikan. Last2...saya mintak pendapat drp my SV, sifu Prof Dr Rafiq. Seperti biasa, sifu saya ni mmg kalau jupe dia...pasti ada je idea yg dia bagi. Syukur alhamdulillah (all praise to ALLAH). Dia suruh saya teruskan juga dgn apa yg saya buat kerana hakikat kita dlm buat kajian, setiap outcome perlulah berlandaskan scope dan boundary tertentu yg telah di'set'kan oleh para penyelidik. Dan inilah yang saya gunakan untuk menulis thesis saya, dan jugak my very 1st journal paper. Masa tu mmg saya kumpulkan balik semangat..dan terus menerus bersangka baik dgn ALLAH. Dan nk dijadikan juga cerita..saya dapat pulak idea untuk buat my second paper time tu juga (sebnarnye time ni tgh cari idea mcm mana nk cover balik kesilapan sebelum nie). Boleh la dikatakan, kalau x jadi kesilapan demikian, mungkin xkan muncul paper saya yg kedua mahupun yg ketiga. Tapi bersyukur sangat2..atas nikmat yg ALLAH bagi. Inilah yg dikatakan nikmat musibah. Hasilnya, pada penghujung pengajian saya...terhasilkan 3 journals dengan cumulative impact factor 4.6 dan juga sebuah buku di SpringerBrief. ALLAHUAKBAR!!!!! tiada kata yg terungkap atas nikmatNya yg sangat2 saya x mampu balas. Bersyukur sangat2 walaupun sumbangan saya nie sangat tak seberapa jika dibandingkn dengan para pejuang Islam terdahulu. Papepon, semoga dapat dijadikan saham akhirat saya, dan juga wadah bagi memperkuatkan lagi kualiti ummat islam dlm dunia penyelidikan saintifik berlandaskn semngt islamik. Ameen. Berikut adalah senarai penerbitan yang telah berjaya dihasilkan:

Book:
1. Computational Biomechanics of the Wrist Joint ( http://www.springer.com/engineering/biomedical+engineering/book/978-3-642-31905-1)

Journals:
1. Mechanical and functional asssessment of the wrist affected by rheumatoid arthritis: a finite element analysis. Journal of Medical Engineering and Physics (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135045331100347X).
2. Biomechanical analysis of the wrist joint affected by rheumatoid arthrtis (Journal of Engineering in Medicine) - Final editting
3. Biomechanical analysis of the total wrist arthroplasty of the rheumatoid arthritis. Journal of Medical and Biological Engineering and Computing.

Pengajaran:
1. The moment kita rasa nk give up, itu sbnrnya petanda yg kita adalah sangat hampir dengan kejayaan yg jauh lebih baik daripada kalau kita xde rasa nk give up. faham x?hehehe. Tapi dgn syarat, KEEP ON MOVING and please don't repeat the same mistake. Find ways to produce much better results. Serious, I experienced this. MasyaALLAH.
2. Saya buat satu analogi bagi kes nie.. Kita kalau nk lompat, kita akan make sure kita flex kaki kita dulu kan (bend), then baru kita lompat. Camtulah juga respon kita sepatutnya apabila berhadapan dengan detik2 kegagalan. Anggap je ketika dan saat itu, kita sedang kumpul kekuatan to jump higher dengan penuh bergaya. Jangan bend lama sangat, nnti kita rebah (means kalau rasa nk givup tu..kene cpt2 bangkit).
3. Yakinlah, bersama2 kesusahan ada kesenangan. (surah al-insyirah). ALLAH mahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa penyayang...Dia takkan menzalimi kita dengan sesuatu yg kita x mampu buat, Yakin dengan rahmat ALLAH k. Dan sayangilah ALLAH sentiasa.....indahnya hidup ini... =D.

Sekian dari saya, dah pnjang sgt nie..hehe. Ok, selamat beramal yg semua. Doakan kejayaan semua pejuang agama semoga dikurniakan Jannah tanpa hisab. ameen... =D

(f/n: konvensyen fiqh ummah 2012 best!!!!)

Ramadhan Day 1- Perfect Prayer Part II

I do hope that I will meet Ramadhan again this year as I am consciously aware that my 'amal is far less to bring me far away from the hellfire. This video could somehow help me (us) to improve our amal, specifically prayer. Enjoy watching! =D


Thursday, June 14, 2012

Sifat Rendah Diri - Mengakulah 'ya, saya yang salah'

As salam.

Syukur pagi ni, di hari Jumaat yang penuh barakah (25 Rejab), dapat juga saya mendirikan solat subuh berjemaah di surau, walaupun niat asal untuk bertahajud belum tertunai. Moga ALLAH panjangkan usia ini, dan diberi kesempatan untuk mengejar redha ALLAH melalui solat malam.Ameen.(jom sama2 kita mempromosi kebaikan)

Saya sebenarnya tengah sarapan di bilik hostel ni, sambil2 makan...dengar radio ikim, ada slot Motivasi Pagi. Syukur2... Tajuk hari ini adalah, Sifat Rendah Diri - Mengakulah " Ya, saya yang silap, maafkan saya ya". MasyaALLAH, tajuk yang sangat bagus, mampu menundukkan ego seterusnya mengangkat darjat seseorang hamba di sisi Tuannya/Tuhannya.

Berikut adalah isi-isi penting dalam slot ini:

1. Contoh dari Baginda saw- Baginda dan isteri tersayang, pernah saling menyalahi diri sendiri apabila pada suatu malam, baginda 'terpaksa' tidur di luar rumah lantaran Aisyah 'gagal' membuka pintu rumah. Kalau tidak silap saya, lantaran tertidur. MasyaALLAH, sifat mulia dari insan mulia, sangat wajar dicontohi.

2. Dengan mengaku kesilapan kita, sedikit pon tidak menjadikan kita hina. Kehinaan mahupun kemuliaan sesorang terletak dalam kekuasaan ALLAH swt.

3. Baginda Rasulullah saw pernah menangisi kematian seorang Yahudi. Baginda rasa sangat bersalah kerana umatnya ini mati tidak bersama Islam. Hebat bukan....

4. Kita patut sentiasa fikir, apa yang patut kita buat, bukan apa yang patut orang lain buat.

Selamat beramal, ingat...sentiasalah MERENDAH DIRI. ^^,

Di tempat ini jugalah rombongan umrah kami pernah sama-sama mengalirkan air mata lantaran sangat rindu kepada baginda. Terasa sangat baginda dekat dengan kami ketika itu. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Tuesday, June 12, 2012

Bicara Remaja IKIM.fm - AlQuran di Hati

Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk mendengar sesi perkongsian oleh adik Jamal di radio IKIM.fm. Sedikit perkongsian untuk manfaat kita bersama:


1. Bukan masa yang menjadi halangan, tetapi sikap yang perlu diperkasakan. Rajin2kan diri dan cuba peruntukan masa untuk menghafaz al-quran (cth, antara maghrib dan isya’)
2. Bagaimana hendak menarik minat diri sendiri untuk membaca/menghayati al-quran? Banyakkan membaca fadhail’amal-mencari fadhilat membaca al-quran.
3. Tips kuat ingatan – kismis dan kurma, bersugi, membaca al-quran.
4. Hendak lebih menghayati – Baca dengan maknanya skali.
5. Rajin2lah bawa al-quran di mana sahaja
6. Jangan anggap membaca al-quran itu beban, tetapi ingatlah hakikat bahawa ianya satu ibadah.

Adik ini mendapat tawaran untuk menyambung pengajian dalam bidang perubatan. MasyaALLAH. Semoga menjadi sehebat Ibn Sina. Doa kami untuk adik Jamal, semoga bahagia dunia wa akhirat.

Monday, June 11, 2012

Indahnya Ukhwah (Wedding Redz dan Siti Serta Lawatan ke rumah Ramli) - 9/10 June 2012

Alhamdulillah, last weekend banyak benda yg telah berlaku:

1. Dapat pergi wedding sahabat di KL (tahniah buat Redzuan dan Siti Shazleena, semoga gerbang perkahwinan kalian meramaikan lagi ahli2 syurga. Ameen). Dapat juga bertemu kawan-kawan lama (saiful, zigon, huda, jannah n family dll). Ala2 small reunion. Masing2 masih lagi ting tong mcm dulu.hehe. Luaran pada saya mereka nampak masih sama (sdikit lain bagi Huda dan Zigon yang nampak sedikit kurus), tapi saya yakin dalaman masing2 sudah terbina kematangan menerusi tarbiah khas yang ALLAH berikan, yang mana setiap orang cara 'didikan/ujian' yang ALLAH beri berbeza-beza mengikut kemampuan. Aku doakan semoga perpisahan sementara kita di dunia ini menemukan kita di akhirat kelak..iALLAH di syurga ALLAH.Ameen.

Mabruk Redz and Siti. Kami doakan korang bahagia dunia wa akhirat. Ameen


2. Dapat juga pergi ke rumah seorang lagi sahabat, Ahmad Ramli Rashidi di Kg Jawa, Klang. Happy family, tu yg terucapkan apabila melihat kemesraan mereka anak beranak ( by the way, Nisa sangat comel..hehe). Terima kasih sangat2 atas layanan yang diberikan. Sungguh besar pahala bagi mereka yang sangat memuliakan tetamunya. Tahniah diucapkan. Semoga family ini terus dalam redha ALLAH. Pengajaran/teladan yang dapat diambil dari keluarga bahagia ini antaranya adalah sangat banyak buku di rumah mereka (gedung ilmu tu..hehe),  sangat banyak bilik, yang mana mereka sangat menitikberatkan adab bergaul sesama ahli keluarga yang berlainan jantina. Saya juga perasan ukhwah antara mak dan anak serta ayahnya sangat akrab, even dorang main golf pon mereka main anak beranak. Ini sangat wajar dicontohi. Beriadalah sesama ahli keluarga, iALLAH makin erat ukhwat yg terjalin kerana ALLAH ta'ala. Satu lagi yang saya cuba highlight di sini, adalah si cilik bernama Nisa, baru berusia 4 tahun tapi sangat bijak. Beliau mampu mengira, mengeja dan menyanyi dengan baik walau pada usia yg sangat muda. Bakat besar nie. Doa saya semoga generasi akan datang lebih baik daripada generasi sekarang. Semoga Islam terus dibela dan dibina. Ameen.

Semoga Ramli dan keluarganya terus dalam redha ALLAH.Ameen. =D

Terlalu banyak pengajaran/teladan yang saya cuba pelajari dalam tempoh 2 hari ini. iALLAH, kalau ada kesempatan akan saya ceritakan dalam entri akan datang. Yakinlah, tidak wujud istilah KEBETULAN dalam dunia ini. Setiap yang berlaku atas aturan ALLAH, dan pastinya setiap yang diaturkan itu adalah salah satu ujian/nikmat ALLAH. Sama-sama kita mencari hikmah di sebalik apa yang berlaku, tidak kira kecil atau besar kejadian itu. Wallahu'alam..

Wednesday, June 6, 2012

Bantuan ALLAH swt Bersama Orang yang Suka Membantu Sesama MakhlukNya

Sejak dua menjak nie banyak terdengar dengan pelbagai cerita berkaitan perjalanan hidup seorang pelajar PhD. Macam-macam, ada yang sangat cantik urusannya, dipermudahkanNya. Walau banyak kali buat eksperimen, tapi berkat kesabaran dan usaha yang berterusan, dapat juga hasilnya. Dan ada juga yang saya dengar, tak dapat siap on time, kena extend beberapa bulan and tahun. Ada juga yang dulunya buat PhD di oversea, kerana x sempat siap, terpaksa balik ke Malaysia. MasyaALLAH, sesungguhnya ALLLAH maha pengayang.

Entahlah ek, ada sorang nie tetiba saya sangat kagum dengan dia. Dalam kesibukan dia sebagai pelajar PhD, masih lagi sempat memperuntukkan masa untuk membantu orang lain. Antara yang dia usahakan adalah membantu pelajar yang sedang atau ingin melanjutkan pelajaran melalui penulisan di blognya. Infor berkaitan IELTS, VISA, tips mencari biasiswa etc. Alhamdulillah..sangat banyak info berguna di blognya (she inspired me a lot). Dan melalui penulisannya jugak, saya perasan penyelidikannya berjalan sangat lancar. MasyaALLAH. Supervisornya juga cukup baik.

Satu pengajaran yang saya perasan adalah, ALLAH akan bantu kita selagi mana kita banyak membantu hamba-hambaNya yang lain. Dengan syarat, bantuan itu adalah sunnatullah compliance dan syariah compliance. Kagum sangat dengan orang-orang macam nie. InsyaALLAH, sama2 kita menjadi manusia yang ringan tulang, suka tolong menolong dan saling memberi sokongan, kerana ALLAH ta'ala. Pastikan kita tidak mengharapkan balasan dan niatkan hanya untuk mendapat redha ALLAH. Once dah buat baik, lupakanlah perbuatan baik kita itu. Prof Muhaya pon ada sebut, kalau nk buat baik, cuba jugak buat baik dengan orang yang x mampu nak balas balik dan x kenal kita. Contoh, makcik cleaner ke dll. semoga memperoleh ikhlas. Selamat beramal. ^^,


Graduasi Masterku 2012

Lama benar rasanya tidak dikemaskinikan blogku ini. Hehe, busy skit (sound a bit cliche, tapi tulah hakikatnya) . Baiklah, rasanya kali ni nak berkongsi sedikit satu lagi detik penting dalam hidupku bergelar khalifah. Tanggal 7hb May 2012, satu lagi kejayaan tercatat apabila akhirnya aku diberi anugerah Ijazah Sarjana Kejuruteraan (Bioperubatan) setelah hampir 2 tahun bertungkus-lumus menyiapkan penyelidikan. Jujur ingin saya katakan, terlalu banyak yang telah saya pelajari sepanjang perjalanan mendapatkan sekeping ijazah ini. Hakikatnya, jauh lebih berharga.

Terlalu banyak hendak diceritakan, tapi rasanya untuk entri kali ini, biarlah saya berkongsi sedikit pengalaman sepanjang sesi graduasi. Ada beberapa perkara yang ingin saya tekankan di sini, pertama...syukur alhamdulillah, saya sangat2 bersyukur apabila pada hari kejadian, mak abah saya telah diberi peluang oleh ALLAH swt untuk duduk di kerusi VIP, depan sekali dalam dewan besar, dan ternyata yang paling depan. MasyaALLAH. Jauh di sudut hati, ternyata mereka memang layak, at least di mata saya. Doa, sokongan, dorongan mereka banyak memberi inspirasi kepada saya untuk berjaya. Semoga usaha saya untuk turut sama masuk syurga bersama-sama mereka satu hari nanti menjadi kenyataan. Ameen ya rabbal'alamin.

Apa yang saya cuba tekankan di sini adalah, marilah kita SEDAYA UPAYA MENGHARGAI IBU BAPA KITA, dengan apa cara sekalipun sunnatullah-friendly dan syariatullah-friendly. Entahlah ya, semakin dekat tarikh untuk saya meninggalkan tanah air, semakin kuat rasa ukhwah antara kami. Syukur kepada ALLAH atas nikmat cinta suci yang dikurniakan ini.

Baiklah, pada sesi petang, selepas keluar dari dewan besar, seperti biasa, kami turut mengambil kesempatan untuk merakam saat-saat indah bersama. Bersyukur sangat sebab ramai ahli keluarga yang datang (kak yah, abg lan, kak ani, ikmal, abg boy), termasuk juga sahabat-sahabat dari MEDITEG kesayangku.. Terima kasih sangat...korang buat aku terharu. Semoga ALLAH pelihara ukhwah ini sehingga ke Syurga. Ameen. Dan saat-saat yang paling diingati saya adalah apabila mak dan abah disarungkan jubah graduasi saya. Saya sengaja berbuat demikian atas dasar mahu memberi kehormatan kepada insan yang sangat penting dalam hidup saya. Setiap kejayaan yang dikecapi, pasti ada mereka yang memberi dorongan dan juga memanjatkan doa kpt yang MAHA ESA. Syukur sangat2. Terpancar kegembiraan di wajah mereka. Dan sehingga ke hari ini, mereka masih teringat2 saat mereka disarungkan jubah itu. Jauh di sudut hati saya, merekalah insan yang paling layak menerima setiap pengiktirafan ini. Terima kasih mak abah!! =D ^^,



Abah (En Bajuri Othman) - Seorang yang sangat mulia hatinya, sangat rajin, teliti, dan sangat rajin. Proud of you. Semoga jumpa lagi di syurga ALLAH, kerana perpisan di dunia itu sesuatu yang PASTI T_T

Mak (Pn Mutiara bte Abdullah) - Supermak! Sangat rajin, teliti, sangat pandai masak dan ambil hati orang, suka berborak, pandai mengemas rumah, suka baca buku (sangat tamakkan ILMU, masyaALLAH). She always struggle to become a better person. Semoga jumpa lagi di syurga ALLAH, kerana perpisahan di dunia itu sesuatu yang PASTI T_T

Mamat nie tgh berusaha nk jadi hamba ALLAH dan khalifah (byk tolong/bahagiakan orang) yang  terbaik dalam kalangan terbaik . Mohon doa ya, agak2 kalau dia ni ada buat silap, rajin2 tegur k. Sayang korang..^^,

Happy Family dunia wa akhirat. Ameen.

Tuesday, April 17, 2012

International Conference in Engineering Education 2012

Bismillahirrahmanirrahim,

Details of the conference are mentioned below:
1. Conference: ICTLHE 2012 in Conjunction with RCEE & RHED 2012
2. Date: 10-12 April 2012
3. Venue: Klana Resort, Seremban
4. Organizer: UTM, RCEE

Saya lebih tertarik dengan sesi forum yang dianjurkan pada hari pertama yang mana menghimpunkan idea2 bernas para cendekiawan dari industri dan juga dari pihak akademik. 
- Tajuk: Role of Academia & Industry in the Development of Innovative Graduates
- Isi dan sedikit komentar: 
·        Ade berlaku 'mismatched between academia requirements and students achievements.
·        Industry: Attitude is so weak among fresh graduates. Oversea students performed better in comparison with locals, as they are more outspoken, very good communication skills (oral n writing), better survival skills, more enthusiastic, very good problem solving skill.
·        Academic institutions do not produced the right type of graduates, as required by the industry.
·        High income company, how to achieve this?: - Collaborative action between industry and academia, with continuous assessment.
·        Industry: problems with the current graduates: spoon feeded, not able to think critically, not as expected, engineers should be job creators, not only job hunters. 
·        Academia: University is trying our best to tackle this issue, what we need is time and collaborative actions. Don't expect we provide readymade engineers as this is almost impossible due to different industry/company has different expectations.
·        Academia: Spoonfeeding is an outdated issue. Final year project has been integrated with problem given by the industry (is this true in our faculty?)
·        Industry:
o   They did come to the university and asked for any collaboration/ also inform the university on their requirements.
o   Basic knowledge among students are not strong
o   Industrial experience not only for students, but also for staff. Make it regularly to ensure that they are all updated.
o   Don’t let students pass when they are not ready.
·        Industrial Training:
o   Not so effective, due to very short period given, the company could not expose them with the real environment.
o   In this case, they prefer UTP graduates, as they are giving longer period for internship.
o   Both lecturers and students need industrial training, brief exposure is not enough
·        Outcome Based Education (OBE)
o   Should be ability oriented, not graduates oriented.
o   Focus more on the outcome, content put at the second place.
·        US education:
o   Final Year Project, collaborate with industry. Students can use their facilities.  There are classes conduct by industry at night. Industrial players spend time to teach students, as part of Corporate Social Responsibility (CSR)
·        Academia: UTM is heading towards that stage. (12 weeks LI + 2 Semesters FYP, work with industry)
·        Academia: An audience (lecturer) has mentioned that all the issues discussed are outdated. He prefers evidence based following comments and complaints.
·        Two main roles as an academician: Teaching (education) and Creating New Knowledge (Research). Try to balance these two roles.

Conclusions:
·        Keep on improving students’ ability and marketability.
·        Industry and academic institute are sharing the same goal. Try to collaborate as many as possible.
·        Leadership by example. Lecturers should show their students that their skills and knowledge are updated and still relevant.
·        Suggestion for our faculty. Let us make the same dialog like this, call representatives from industry and academic institute. Students should not involve at this stage.

Other Remarks:
·        Education is a professional field, indeed.
·        Many experts in this field are giving their best to find effective ways/methods to deliver message and to achieve targets. For example, PBL (Problem Based Learning). They are still discussing this method, looking for any spaces for improvements (there was a lecturer spent her 10 years to do research on PBL).  For our case, my humble opinion is that; please pass the project according to the lecturer experts on the topic given. For example, project related to signal should be given to lecturer experts in this field. Pengalaman saya, banyak kes yang main pas je. Hehe, saya rasa kurang adil kepada student sebab yang akan menilai dorang adalah lecturer yg nominal, bukan yg aktif.
·        Pengalaman sendiri juga. Saya lebih appreciate ilmu apabila saya terlibat dengan research (problem and terus ke application). Saya rasa sedikit berlainan ketika menyertai kelas degree sekarang (persediaan untuk phd) dengan sewaktu saya degree. Sekarang lebih kepada mengapa dan bagaimana. Dulu lebih kepada how to score in exams.huhu.
·        Cadangan: Permulaan kelas yang baik adalah dengan memberitahu pelajar apakah applikasi ilmu yang bakal dipelajari (in brief/videos etc). Mulakan kelas dengan memberi satu masalah general, kemudian sambung dengan teori-teori yang diperlukan to tackle that problem. Dan cuba terus ke applikasi. Sekadar berpendapat. Wallahu’alam.. =)

Sekian dari saya, terima kasih atas peluang yang diberikan. Semoga kita terus menjadi ilmuan yg menepati ciri2 khalifah serta hamba kepada ALLAH swt. Ameen ya Rabb…^^,


Saturday, March 31, 2012

STEP2a: PrePhD Study ^^,

Alhamdulillah..diberi kudrat untuk sambung entri sebelum ini.

STEP 2a: Hantar email kepada potential supervisors

Untuk makluman, langkah ini hanya untuk universiti di UK (secara amnya) dan yang sewaktu dengannya (New Zealand etc). Program yang saya masuk di Oxford nanti, caranya lain sedikit iaitu melalui admin. Mohon ke entri STEP 2b nanti ya.. ^^, (US pon rasanya comply dengan STEP 2b)

Baiklah, email yang saya hantar kepada mereka adalah seperti berikut: (Mohon doa yg terbaik kepada Mentor saya, Dr Rafiq yang telah menyemak email saya ini..ameen):

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dear Sir,

My name is Nazri from Malaysia and I have just completed my Masters (by research) at Universiti Teknologi Malaysia.  I am now looking for a place to do research in biomechanics for my PhD.  My study will be fully sponsored by the Malaysian Government.

For your information, my Masters research was on wrist arthroplasty and I managed to get 1 manuscript accepted for publication (currently being revised) at Medical Engineering & Physics.  I have also submitted two other manuscripts (currently under review) to the Journal of Engineering in Medicine and Medical & Biological Engineering & Computing.

I would therefore appreciate if you could let me know whether I can further my studies at your institute. Kindly refer to the attachments for further details.

Thank you.

Yours sincerely

--
Mohd Nazri Bin Bajuri
Tutor
Faculty of Biomedical Engineering and Health Sciences
Universiti Teknologi Malaysia
81310 Skudai, Johor darul Takzim
Malaysia
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sekali dengan email ini, saya lampirkan beberapa dokumen sokongan, iaitu:
1. CV
2. Results IELTS
3. Recommendation Letters (from 3 referees)
4. Transcript

Kemudian, just send the email to them, hantar je sekali ramai2..dan kemudian, tunggulah hasilnya. insyaALLAH. Sebagai perkongsian, tersenarai di bawah ini adalah respon yang saya terima daripada mereka:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Dear Mr. Bajuri, 
Thank you for your interest in our laboratory.  To do PhD work, you would need to be accepted into a PhD program at one of the Boston schools, as we do not offer PhD training by ourselves.  For example, I have PhD students from Boston University, Harvard University and from MIT.  Good luck with your endeavors.

Regards,
Mary


--
Mary L. Bouxsein, PhD
Assistant Professor, Dept of Orthopaedic Surgery, Harvard Medical School
Center for Advanced Orthopaedic Studies, RN115
Beth Israel Deaconess Medical Center
330 Brookline Ave, Boston, MA  02215
ph: 617-667-4594 begin_of_the_skype_highlighting            617-667-4594      end_of_the_skype_highlighting
fax: 617-667-7175


2. Dear Nazri,
Thank you for your interest in conducting research in my group. I am interested in your CV and would like to schedule a telephone conversation before we take things further.
May I propose scheduling a conversation at 9 a.m. my time on Tuesday morning?

Yours sincerely,

Anthony Bull


Anthony MJ Bull

3. Dear Mohd Nazri Bajuri,

Thank you for your email and for your interest in the mechanobiology group. Unfortunately we are not able to offer any PhD studentship positions at the moment in our group.

Please note that applications for a DPhil course in Engineering Science are administered centrally, and include opportunities such as the Centre for Doctoral Training in Healthcare Innovation. See http://www.ox.ac.uk/admissions/postgraduate_courses/ to apply.

Yours sincerely

Mark Thompson

On 30 Sep 2011, at 16:27, Mohd Nazri Bajuri wrote:

-- 
Dr. Mark S. Thompson CEng MIMechE
Dept. of Engineering Science, University of Oxford
Parks Road, Oxford, OX1 3PJ, UK

4.Dear Nazri,

thank you for your email. I am currently looking for one or two PhD students for a start next year, and I would be happy to consider your application. I am interested in problems of cellular mechanics during embryo development, with a combination of modelling and experimentation. My work tends to involve a fair amount of biophysical analysis and signal processing.

It might be good to discuss first over the phone to see if there is a possible match of interests and skills. Would you be available on Thu 10 Nov in the morning (UK time, so probably in the afternoon for you)? 

I would appreciate to have a copy of your submitted papers before this discussion to know in more details what sort of work you have done so far.

In the mean time, I would encourage you to look at some of my recent papers and get a feeling for the kind of work I am currently doing.

Kind regards,

Alexandre.

__

Dr Alexandre J Kabla

Engineering Department - Cambridge University

Office BE3-23, Baker building
Trumpington Street 
Cambridge, CB2 1PZ, UK 


5.Sorry, I cannot help

michael

hehe

6.Dear Mohd,

Thank you for your letter expressing an interest in my lab.  At this point I don't know if I'll have openings in the fall, so I'd suggest you contact me later, once you have been accepted to one of our programs at MIT.

Sincerely,

Roger Kamm
rdkamm@mit.edu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sekian..semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. Ingat, bersama usaha pasti ada tawakal ya. Yakin bahawa ALLAH telah dan akan tetapkan yang terbaik untuk kita, berdasarkan apa yg kita usahakan, dan juga apa yg kita niatkan. Semoga dikurnia yg terbaik. Ameen